Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] treningowego ? To samo pytanie dot. Gainera, jego użycie też nic nie da ? Możesz zakupić, ale bez dobrze ułożonej diety nie oczekuj efektów, bo tak naprawdę nie wiesz kiedy jesteś na dodatnim bilansie kalorycznym, a kiedy na deficycie, przez co kontrolowane nabieranie masy będzie niemożliwe Albo np. koktail bananowy ( banany, mleko, łyżka [...]
[...] przeciwdziałać poprzez odpowiedni trening i dietę. Wiele osób zaczynających odchudzanie uważa utratę wagi za jednoczesne gubienie tłuszczu nie mając pojęcia jak bardzo ważne jest ograniczenie spadku mięsni. Podstawowym błędem jest ograniczanie kaloryczności diety bez wiedzy o tym, że nie ma potrzeby wprowadzania najpierw deficytu kalorycznego, [...]
Petit déjeuner czy breakfast? Które ze śniadań: lekkie francuskie czy obfite z Wysp Brytyjskich, jest lepsze? Spróbujmy to rozszyfrować. Anglicy co rano pochłaniają obfite śniadanie. Składa się ono z jajka sadzonego z 2 plastrami bekonu, dwóch tostów z dżemem lub marmoladą i herbaty (najczęściej z mlekiem). Pierwszy posiłek ich [...]
[...] w handlu gatunki ryb mają charakterystyczny wrzecionowaty kształt. Skład chemiczny i wartość odżywcza. Skład chemiczny mięśni ryb pod względem ilościowym i jakościowym jest różna. Wpływa na to wiele czynników, takich jak: gatunek, wiek, miejsce żerowania i rodzaj pożywienia, a także czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z [...]
Czy można być zarówno kulturystą i wegetarianinem? Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku [...]
Damian bo jak ktoś nie czuje różnicy czy suplementuje BCAA czy nie to wiążą że nie działa ;-) Fighter nie liczę kcal, ale białka pewnie jest mało. Mięsa jem mało, ryb nie lubię (za wyjątkiem wędzonej makreli i śledzi ;-) ), nabiału prawie wcale, jajka też ostatnio rzadziej. Strączki są ale nie w dużych ilościach. Co prawda dorzucam [...]
[...] niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt i dzieci. Jednak, z uwagi na wysoki poziom konsumpcji produktów zbożowych, ich udział w zalecanym spożyciu białka jest bardzo ważny, połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi jednym posiłku, może pokryć zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy. Jest to [...]
[...] go tyle, żeby wypełniał żołądek, dając uczucie sytości na wiele godzin. Warto znaleźć: - Chleb mający powyżej 2 g błonnika w kromce. Głównym składnikiem takiego pieczywa jest mąka z pełnego przemiału, czyli razowa. Może też zawierać całe lub pokruszone ziarna zbóż, a także otręby. - Płatki zbożowe, które zawierają nie mniej niż 3 g błonnika w [...]
[...] na naszym forum,a reszta to już zależy od was wyciągnijcie ztego artykułu jak najwięcej i dodzieła układajcie swoją cud dietę. Zdobywanie beztłuszczowej masy mięśniowej jest marzeniem każdego, który zaczął swoją przygodę z kulturystyką. Podczas gdy niektórzy rosną w oczach, inni mają z tym problem, a w większości przypadków wystarczy [...]
[...] problem zdobywania masy w kulturystyce i tym samym odciąży dział Odżywianie z ciągle powtarzających się pytań. Życzę miłej lektury Zdobywanie beztłuszczowej masy mięśniowej jest marzeniem każdego, który zaczął swoją przygodę z kulturystyką. Podczas gdy niektórzy rosną w oczach, inni mają z tym problem, a w większości przypadków wystarczy [...]
[...] te 15% - co zwykle przy diecie zbilansowanej stanowi jakies 0,8-1,0g/kgmc optymalizujemy wykozrystanie bialka ale czy te 0,8g bialka dla osob dzwigajacych ciezary jest odpowiednia? nie do konca nie jest znana granica zarowno w 1 posilku jak i calodzienna kogo sie zapytasz powie Ci inaczej jedno jest pewne - im wiecej bialka spozywasz [...]
[...] troszkę bardziej je sprecyzować? A więc do dzieła. Na początku określ swoją budowę ciała. Jesteś smukły, masz chude kości, długie ramiona i cieńką szyję-prawdopodobnie jesteś ektomorfikiem. Jeżeli natomiast wyglądem bardziej przypominasz gruszkę, masz krótkie ramiona i nogi i grube kości-prawdopodobnie jesteś endomorfikiem. A może jesteś [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
Dalej uważam, że jedzenie węglowodanów przed snem nie jest złe, zwłaszcza, gdy na przykład nie jadło się ich cały dzień. Tak jak to jest w protokole Carb Back Loading, który pomógł wielu osobom uzyskać doskonałą sylwetkę. Oczywiście. Na śniadanie już nie zaleca się dużych ilości węgli z uwagi na duży wyrzut glukozy i insuliny. Preferuje sie [...]
no gość bo swoje dziwne tezy, dlatego próbuje je porównać z tym co wyczytałem na forum ;) "Jednym z najpoważniejszych błędów człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywienie może utrzymywać organizm we właściwym stanie. Teoretycznie urozmaicone, bogate w białko zwierzęce i węglowodany pożywienie [...]
Nabiał jest to nazwa grupy produktów żywnościowych pozyskiwanych od krowy, owcy, kozy, czy innych ssaków. Ptaki nie są ssakami, jaja nie są produkowane z mleka, więc nie należy ich zaliczać do nabiału. Do grupy produktów nabiałowych należy zaliczyć np.: - mleko, - ser żółty, - twaróg, - serek wiejski, - kefir, - jogurt, - maślanka, - śmietana. [...]
Lizyna lub L-lizyna jest niezbędnym aminokwasem, co oznacza, że jest niezbędna dla zdrowia człowieka, ale organizm nie wytwarza go samoczynnie Jego podaż trzeba uzupełniać w postaci jedzenia lub suplementowania. Aminokwasy, takie jak lizyna, są budulcami białka. Lizyna jest ważna dla prawidłowego wzrostu i odgrywa zasadniczą rolę w produkcji [...]
[...] znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa - w białku. Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się jedynie 45 kcal.Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczów. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest [...]
[...] rezygnować-chyba że mamy ku temu poważne przeciwwskazania. Białko zawarte w jajku to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się jedynie 45 kcal. Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczów. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest [...]
[...] tydzień lub dwa restrykcji. W prawidłowej diecie zbilansowanej każdy posiłek powinien składać się ze źródeł białka, węglowodanów i tłuszczy. Jaką rolę pełni białko? Białko jest głównym składnikiem budulcowym co jest istotne zwłaszcza dla sportowców, ale nie tylko bowiem każdy z nas ma zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Jest ono podstawową [...]